Het is een elektrisch keukenapparaat dat gerechten voor een langere tijd op een lagere temperatuur bereidt. Hierdoor wordt vlees extra zacht en blijven voedingsstoffen beter behouden. Door de langzame manier van garen lopen alle smaken in elkaar over en zullen gerechten veel smaakvoller worden. Slow cookers kunnen gebruikt worden voor het bereiden van stoofpotten, soepen, sauzen en curry's. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Nadat het eten in de pan is gedaan kan je deze rustig alleen laten voor enkele uren (zoals je ook je ijskast alleen laat). Met een slow cooker zet je met weinig moeite heerlijke gerechten op tafel.
Hij gebruikt zeer weinig stroom, ik heb uitgerekend dat ik bij een gebruik van 1 x in de 3-4 dagen, ongeveer 1 Euro per maand kwijt ben. Mijn gasverbruik is wel behoorlijk gezakt. En gas is duur.
Een slow cooker is op zijn best als je hem minimaal voor de helft vult maar niet meer dan driekwart.
Houd er rekening mee dat als hij minder vol is, de kooktijd wat korter moet zijn.
De slow cooker is mijn 'Butler'. 's Morgens doe ik alle ingredienten die ik vaak al de avond ervoor heb voorbereid, in de pot en rond een uur of 6 's avonds kan ik bij wijze van spreken zo aanschuiven.
Ik heb er drie, allen van het merk Andrew James en allemaal met een stenen binnenpot, te koop bij De Slow Cookery (fantastische service!). Eentje van 3,5 liter voor 1-3 personen en twee digitale van 5 en 6,5 liter. Het is jammer dat de 3,5 niet in de digitale versie verkrijgbaar is. De 3,5 'Sizzle to Simmer' wel maar met een non-stick aluminium binnenpan die je ook even op het vur kan gebruiken om aan te braden. Zo heb je geen aparte braadpan nodig.
En nee, ik heb geen aandelen bij De Slowcookery of de makers van Andrew James. Het is gewoon een slow cooker die doet wat hij belooft.
Ik kende het fenomeen 'slow cooken' uit Engeland, in de AGA die dan de hele dag heerlijke geuren verspreidt. Een voor mij onverbrekelijk met Engeland verbonden herinnering.
Er bestaan heel veel recepten, zowel in het Engels als in het Nederlands. De 5 kookboeken die ik heb even op een rijtje:
- '500 slowcooker recepten' - Carol Beckerman - Veltman Uitgevers
- 'De Slowcooker, de nieuwe manier van koken' - Sara Lewis - Good Book
Publishing / Kamphuis Zwolle
- 'Slowcook, delicious hearty one-pot cooking recipes' - PR Books Limited UK
- 'I love my slow cooker' - Beverly LeBlanc - Veltman Uitgevers
- Het Slowcooker kookboek" - Catherine Atkinson - Veltman Uitgevers
Actieve Nederlandse slow cook groepen op Facebook:
- De Slowcookery's recepten
- Slowcooker recepten
- De vrolijke slowcookers
Ook even Googelen levert smakelijke recepten op.
TIP: speciale (biologische) kruidenmixen voor de slow cooker
-------------------------------------------------------------------------------------
Mijn eigen Macaroni recept voor een 5 of 6,5 liter slow cooker
Natuurlijk kan je alle ingrediƫnten evenredig verminderen voor een kleinere slow cooker.
- 1 rode, 1 gele en 1 groene paprika (zaadlijsten verwijderen, hoeft niet)
- 1 bakje champignons
- 1 kleine courgette
- 3 middelgrote uien
- 1 kleine halve knolselderij geschild
- 2 stengels in stukjes gesneden bleekselderij
- 4 koflookteentjes in kleine stukjes gehakt
- en wat je nog meer lekker vindt in de macaroni.
Alles in gelijke stukjes snijden, in de binnenpan/pot van de slow cooker leggen en doorroeren.
- 3 dl. (zelfgemaakte) tomatensaus met olijfjes, naar smaak knoflook, goed gekruid.
- 3 - 4 dl bouillon (kippen, rund of vegetarisch)
- niet vegetarisch: 250 gram (of meer) in een hete pan gerulde gehakt of gehaktballetjes, bovenop het groentemengsel leggen.
De saus en de bouillon over het mengsel in de slow cooker gieten en op stand 'laag' 8 uur laten garen.
Ongeveer 40 minuten voor het einde de ongekookte macaroni door de inhoud van de slow cooker roeren.
Macaroni bindt en gebruikt vocht.
Vlak voor het opdienen bestrooien met geraspte kaas.
Je ziet dat ik geen zout genoemd heb. Dit komt omdat ik nooit zout toevoeg, we weten allemaal dat er overal veel te veel zout in zit en ik leef al zo lang als ik mij kan herinneren zoutarm. Voor mij is de bouillon al 'zout' genoeg. Maar wees zo vrij om naar eigen behoefte zout toe te voegen.
Succes!!
-------------------------------------------------------------------------------------------
Buffalo gesuikerde zoete aardappel
10 minuten voorbereidingstijd
1 kilo geschilde zoete aardappelen in blokjes gesneden
3 dl. bruine (basterd)suiker
3 dl chilisaus
3 dl in kleine blokjes gesneden boter
1 theelepel paprikapoeder
3 dl. in dunne plakjes gesneden gele ui
1 rode peper in stukjes, zaadjes verwijderen
3 dl. verkruimelde blauwe (schimmel)kaas
2 eetlepels grof gesneden peterselie
Alles, behalve de kaas en peterselie, in de slow cooker doen en goed doorroeren. Dan 4 uur op hoog.
Voor het opdienen de kaas en de peterselie er over strooien
----------------------------------------------------------------------------------------
Aardappelen met honing, mosterd en thijm
1 kilo kleine gele aardappelen (of aardappelen naar keus)
3 eetlepels hele mosterdkorrels
3 eetlepels honing
2 eetlepels gesmolten boter
5 tenen knoflook, gepeld en gekneusd
zout en peper naar smaak
4 takjes verse Thijm of 3 theelepels gedroogde Thijm
De aardappelen (geschild) in de slow cooker leggen.
De honing, boter en mosterd overheen druppelen/strooien en goed doorroeren
Dan de knoflook en de Thijm, peper en zout erbij en goed doorroeren
Slow cooker op hoog en 3 uur.
Zelf had ik grotere aardappelen en die heb ik gehalveerd voor ze in de slow cooker gingen
Voor het opdienen de takjes Thijm er uit halen en eventueel de aardappelen in plakjes snijden.
---------------------------------------------------------------------------------------
Lasagne 'Anders' (1 of 2 personen)
1 grote courgette in de lengte in dunnen plakken schaven
1 zoete aardappel, geschild en in dunnen plakjes gesneden
250 gram magere gehakt
tomatensaus
2 uien in halve ringen gesneden
teentjes knoflook zoveel je lekker vindt, heel fijn gesnipperd
1 eetlepel Italiaanse Kruidenmix (De Slowcookery)
zout naar smaak
gesmolten boter
De slow cooker invetten met olijfolie en een derde van de courgette plakjes inleggen
Olijfolie in een pan verhitten en er de uien en knoflook snel lichtbruin bakken.
Gehakt bij de uien en knoflook doen en rullen en de Italiaanse kruidenmix toevoegen. Even op een laag vuurtje laten intrekken.
De eerste laag courgette plakjes met tomatensaus bestrijken, hierop een derde van de gehaktmix, dan weer (een derde) van de courgette plakjes, tomatensaus, gehaktmix enz.
Als laatste de plakjes zoete aardappel erop leggen en bestrijken met de gesmolten boter.
Deksel op de slow cooker en ongeveer 4,5 uur op laag. Bij een dubbele hoeveelheid, 5 uur.
Voor het opdienen bestrooien met fijngeknipte verse Bieslook.
--------------------------------------------------------------------------------------
Runderstoofpot / Beef Stew
(het recept komt uit "De Slowcooker, een nieuwe manier van koken" Good Book Publishing en is 1 van mijn favorieten)
Voor 6 personen, voorbereidingstijd 30 minuten, kooktijd 5-6 op hoog.
Indien alles gehalveerd, zelfde kooktijd aanhouden.
2 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
1 kg runderstoofvlees in brokjes gesneden
1 grote uit, gehakt
3 eetlepels bloem
5 dl oudbruin bier of bokbier
4 theelepels grove mosterd
3 theelepels lichte of donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels tomatenpuree
4,5 dl hete runderbouillon
400 gram knolselderij, geschild en in dunne plakjes gesneden
600 gram vaste aardappels van gelijke grootte, geschild en in dunne plakjes gesneden
25 gram gesmolten boter
zout en peper naar smaak
gesnipperde verse bieslook ter garnering (desgewenst)
* een zak of bos in kleine stukjes gesneden waspeen
Verhit 1 eetlepel olie in een pan en bak de helft van het vlees op een hoog vuur onder voortdurend roeren, bruin. Leg in de slow cooker.
Verhit de rest van de olie in de pan en bak onder geregeld omscheppen het vlees en de ui op een hoog vuur bruin. Roer er de bloem door. Schep er dan het bier, de mosterd, suiker, tomatenpuree en zout en peper door. Breng al roerend aan de kook en doe het mengsel bij het gebakken vlees in de slow cooker. Roer er de hete bouillon door.
* de worteltjes toevoegen er goed doorheen roeren.
Schik de plakken knolselderij iets overlappend over het vlees en schik er dan de plakken aardappel op. Bestrijk met gesmolten boter en strooi er desgewenst zout en peper op.
Leg de deksel op de slow cooker en kook 5-6 uur op 'hoog'.
Garneer de stoofpot met fijngesnipperde bieslook.
* worteltjes: in het recept staat dat je ze er apart gekookt bij kunt geven. Ik doe ze er doorheen want daar is de slow cooker immers voor?
----------------------------------------------------------------------------------------
Curry met gehakt en doperwten (uit 'I love my slow cooker')
2 el zonnebloemolie
2 kaneelstokjes
1 ui, fijngesnipperd
stukje gember van 4 cm, geschild en fijngehakt
2 groene chilipepers, zaadjes verwijderd, fijngesneden
1 el kerrie
2 tl kardemompoeder
1 tl ketoembar (fijngemalen koriander)
1 tl komijn
mespuntje kruidnagelpoeder of 4 gewone kruidnagels (later verwijderen)
mespuntje cayennepeper, of naar smaak
mespuntje kurkuma
700 gr mager rundergehakt
400 gr blokjes tomaat uit blik
4 el passata
1,25 dl bouillon (rund of groente)
1 laurierblaadje
200 gr doperwten uit de vriezer, ontdooid
zout en versgemalen peper
gehakte korianderblaadjes voor erbij
warme naan, voor erbij, of rijst en een simpele salade
Verhit 1 eetlepel van de olie in een grote koekepan om middelhoog tot hoog vuur. Voeg de kaneelstokjes toe en bak ze al roerend 30 seconden, tot de geur vrijkomt. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart.
Draai het vuur naar middelhoog, Voeg de uisnippers toe aan de olie en bak ze 2 minuten. Voeg de gember, knoflook, chilipepers en specerijen toe en bak deze 1-3 minuten mee, tot de uisnippers zacht zijn. Schep het mengsel met een schuimspaan in de slow cooker.
Verhit de rest van de olie in dezelfde pan. Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin en rul is. Doe het met een schuimspaan over in de cooker (laat zoveel mogelijk olie achter in de pan). Voeg de blokjes tomaat, de passata, bouillon, het laurierblaadje en de kaneelstokjes toe aan de inhoud van de cooker en roer goed; voeg peper en zout toe. Leg het deksel op de slow cooker en zet de cooker op stand hoog en de timer op 4 uur. Roer daarna de doperwten erdoor en zet de cooker met de deksel erop nog 15 minuten op hoog.
Verwijder het laurierblaadje en de kaneelstokjes en voeg desgewenst nog wat meer peper en zout toe. Bestrooi het met koriander en geef er naan of rijs met een salade bij.
--------------------------------------------------------------------------
Brood met zongedroogde tomaatjes en Italiaanse kruiden
5,5 dl gewone bloem
half zakje gedroogde gist (ong. 2-3 theelepels)
2 dl warm water (niet boven de 46 C.)
1-2 theelepels (zee)zout)
Half potje zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes gesneden
1 theelepel Italiaanse kruidenmix voor de slow cooker (www.deslowcookery.nl)
Het beste is om de stukjes tomaat en kruiden de nacht ervoor al te mengen.
Het water in een ruime glazen kom doen en het gist erin strooien, even roeren.
Dan de bloem, zongedroogde tomaatjes, zout en kruiden erbij en goed kneden met je handen of deeghaken
De kom afdekken met plastic en 30 minuten op kamertemperatuur laten staan.
Even je handen natmaken en het deeg steeds naar het midden vouwen.
Weer 30 minuten afgedekt op kamertemperatuur laten staan.
Herhaal het vouwen van het deeg en zet het daarna weer met plastic afgedekt weg tot het minimaal in omvang verdubbeld is (afhankelijk van de kamertemperatuur duurt dit 1-3 uur).
Het werkblad en je handen met bloem bestuiven, het deeg op het werkblad leggen en er een bal van maken.
Knip twee lange stroken bakpapier, leg ze kruisgewijs meer en leg in het midden het deeg. Besmeer het deeg met olijfolie.
Pak het papier aan alle uiteinden vast en leg het geheel in de slow cooker.
Weer afdekken met plastic en minimaal 40 - 90 minuten rusten.
Plastic eraf, deksel op de slow cooker en op hoog 1-2 uur (hangt van de slow cooker af).
Na 45 minuten even controleren of het brood aan de onderkant niet te bruin wordt (daar heb ik bij de Andrew James geen last van).Je haalt met dit recept de zomer in huis!!
----------------------------------------------------------------------------
Rode biet met zoete aardappel (eigen recept), 2 personen
1 grote rode biet of twee kleintjes, gaar en in gelijke stukjes gesneden
2 uiten, gesnipperd,
1 appel, in gelijke stukjes
handvol rozijnen
1 zoete aardappel in blokjes gesneden
restje vocht van bijvoorbeeld Beef Stew
Bak de aardappel en uien op een hoog vuur tot de uien gefruit zijn.
Doe de biet, appel en rozijnen en het uien/aardappelmengsel in de slow cooker.
Giet er het vocht bij en desgewenst nog wat peper en zout.
Alles goed doorroeren en op laag op 4 uur garen.
----------------------------------------------------------------------------
Pittige Pompoensoep
1 grote pompoen, +/- 5 kilo, geschild en in stukjes (flespompoen niet schillen)
3 appels, geschild en in stukjes
3 uien, geschild en in stukjes
1,5 liter bouillon
lekker veel teentjes knoflook, heel fijn gehakt
Vers gemalen peper
Theelepel kaneel
2 Theelepels gemberpoeder
Theelepel paprikapoeder
Chilipoeder naar smaak
Zout naar smaak
6,5 liter slow cooker
Pompoen, appels, uien en knoflook in de slow cooker doen en goed roeren.
Specerijen/kruiden er over heen en er zoveel bouillon over gieten dat het net niet te zien is.
Weer goed roeren en de SC 5 uur op hoog.
Na afloop pureren met staafmixer en er eventueel kokosroom dooroeren.
------------------------------------------------------------------------------
Irish Soda Bread
275 gram volkorenmeel
175 gram bloem
1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
1 groot ei
1 theelepel zout (bij zeezout iets minder)
300 ml karnemelk *
Meng in een grote kom meel, bloem, baking soda, en zout.
In een andere kom meng je met een vork ei en karnemelk. Voeg dit toe aan de droge ingrediƫnten en roer dit goed door elkaar. Misschien even licht kneden met je handen. Niet blijven kneden!!!
Maak een bol van het deeg, druk de bol iets plat tot een dikte van 3-5 cm. en snijdt met een scherp mes in de bovenkant een kruis van ongeveer een halve cm. diep.Het kruis was bedoeld, zo luidt het verhaal, om de duivel te weren.
De baktijd op de hoogste stand, kan 2 tot 2,5 uur zijn. Het brood moet hol klinken en de bovenkant licht gebruind zijn. Begin vanaf 2 uur te controleren.
* de karnemelk kan vervangen worden door gewone melk en 1 theelepel wijnsteenbakpoeder (cream of tartar) of door sojamelk en 1 theelepel azijn. Het zuur is nodig om de baking soda te activeren.
Het brood kan niet lang bewaard worden. De volgende dag is het geroosterd erg lekker.
Invriezen zodra het afgekoeld is gaat prima.
-------------------------------------------------------------------------------
Curry met gehakt en doperwten (uit 'I love my slow cooker')
2 el zonnebloemolie
2 kaneelstokjes
1 ui, fijngesnipperd
stukje gember van 4 cm, geschild en fijngehakt
2 groene chilipepers, zaadjes verwijderd, fijngesneden
1 el kerrie
2 tl kardemompoeder
1 tl ketoembar (fijngemalen koriander)
1 tl komijn
mespuntje kruidnagelpoeder of 4 gewone kruidnagels (later verwijderen)
mespuntje cayennepeper, of naar smaak
mespuntje kurkuma
700 gr mager rundergehakt
400 gr blokjes tomaat uit blik
4 el passata
1,25 dl bouillon (rund of groente)
1 laurierblaadje
200 gr doperwten uit de vriezer, ontdooid
zout en versgemalen peper
gehakte korianderblaadjes voor erbij
warme naan, voor erbij, of rijst en een simpele salade
Verhit 1 eetlepel van de olie in een grote koekepan om middelhoog tot hoog vuur. Voeg de kaneelstokjes toe en bak ze al roerend 30 seconden, tot de geur vrijkomt. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en houd ze apart.
Draai het vuur naar middelhoog, Voeg de uisnippers toe aan de olie en bak ze 2 minuten. Voeg de gember, knoflook, chilipepers en specerijen toe en bak deze 1-3 minuten mee, tot de uisnippers zacht zijn. Schep het mengsel met een schuimspaan in de slow cooker.
Verhit de rest van de olie in dezelfde pan. Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin en rul is. Doe het met een schuimspaan over in de cooker (laat zoveel mogelijk olie achter in de pan). Voeg de blokjes tomaat, de passata, bouillon, het laurierblaadje en de kaneelstokjes toe aan de inhoud van de cooker en roer goed; voeg peper en zout toe. Leg het deksel op de slow cooker en zet de cooker op stand hoog en de timer op 4 uur. Roer daarna de doperwten erdoor en zet de cooker met de deksel erop nog 15 minuten op hoog.
Verwijder het laurierblaadje en de kaneelstokjes en voeg desgewenst nog wat meer peper en zout toe. Bestrooi het met koriander en geef er naan of rijs met een salade bij.
--------------------------------------------------------------------------
Brood met zongedroogde tomaatjes en Italiaanse kruiden
5,5 dl gewone bloem
half zakje gedroogde gist (ong. 2-3 theelepels)
2 dl warm water (niet boven de 46 C.)
1-2 theelepels (zee)zout)
Half potje zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes gesneden
1 theelepel Italiaanse kruidenmix voor de slow cooker (www.deslowcookery.nl)
Het beste is om de stukjes tomaat en kruiden de nacht ervoor al te mengen.
Het water in een ruime glazen kom doen en het gist erin strooien, even roeren.
Dan de bloem, zongedroogde tomaatjes, zout en kruiden erbij en goed kneden met je handen of deeghaken
De kom afdekken met plastic en 30 minuten op kamertemperatuur laten staan.
Even je handen natmaken en het deeg steeds naar het midden vouwen.
Weer 30 minuten afgedekt op kamertemperatuur laten staan.
Herhaal het vouwen van het deeg en zet het daarna weer met plastic afgedekt weg tot het minimaal in omvang verdubbeld is (afhankelijk van de kamertemperatuur duurt dit 1-3 uur).
Het werkblad en je handen met bloem bestuiven, het deeg op het werkblad leggen en er een bal van maken.
Knip twee lange stroken bakpapier, leg ze kruisgewijs meer en leg in het midden het deeg. Besmeer het deeg met olijfolie.
Pak het papier aan alle uiteinden vast en leg het geheel in de slow cooker.
Weer afdekken met plastic en minimaal 40 - 90 minuten rusten.
Plastic eraf, deksel op de slow cooker en op hoog 1-2 uur (hangt van de slow cooker af).
Na 45 minuten even controleren of het brood aan de onderkant niet te bruin wordt (daar heb ik bij de Andrew James geen last van).Je haalt met dit recept de zomer in huis!!
----------------------------------------------------------------------------
Rode biet met zoete aardappel (eigen recept), 2 personen
1 grote rode biet of twee kleintjes, gaar en in gelijke stukjes gesneden
2 uiten, gesnipperd,
1 appel, in gelijke stukjes
handvol rozijnen
1 zoete aardappel in blokjes gesneden
restje vocht van bijvoorbeeld Beef Stew
Bak de aardappel en uien op een hoog vuur tot de uien gefruit zijn.
Doe de biet, appel en rozijnen en het uien/aardappelmengsel in de slow cooker.
Giet er het vocht bij en desgewenst nog wat peper en zout.
Alles goed doorroeren en op laag op 4 uur garen.
----------------------------------------------------------------------------
Pittige Pompoensoep
1 grote pompoen, +/- 5 kilo, geschild en in stukjes (flespompoen niet schillen)
3 appels, geschild en in stukjes
3 uien, geschild en in stukjes
1,5 liter bouillon
lekker veel teentjes knoflook, heel fijn gehakt
Vers gemalen peper
Theelepel kaneel
2 Theelepels gemberpoeder
Theelepel paprikapoeder
Chilipoeder naar smaak
Zout naar smaak
6,5 liter slow cooker
Pompoen, appels, uien en knoflook in de slow cooker doen en goed roeren.
Specerijen/kruiden er over heen en er zoveel bouillon over gieten dat het net niet te zien is.
Weer goed roeren en de SC 5 uur op hoog.
Na afloop pureren met staafmixer en er eventueel kokosroom dooroeren.
------------------------------------------------------------------------------
Irish Soda Bread
275 gram volkorenmeel
175 gram bloem
1 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
1 groot ei
1 theelepel zout (bij zeezout iets minder)
300 ml karnemelk *
Meng in een grote kom meel, bloem, baking soda, en zout.
In een andere kom meng je met een vork ei en karnemelk. Voeg dit toe aan de droge ingrediƫnten en roer dit goed door elkaar. Misschien even licht kneden met je handen. Niet blijven kneden!!!
Maak een bol van het deeg, druk de bol iets plat tot een dikte van 3-5 cm. en snijdt met een scherp mes in de bovenkant een kruis van ongeveer een halve cm. diep.Het kruis was bedoeld, zo luidt het verhaal, om de duivel te weren.
De baktijd op de hoogste stand, kan 2 tot 2,5 uur zijn. Het brood moet hol klinken en de bovenkant licht gebruind zijn. Begin vanaf 2 uur te controleren.
* de karnemelk kan vervangen worden door gewone melk en 1 theelepel wijnsteenbakpoeder (cream of tartar) of door sojamelk en 1 theelepel azijn. Het zuur is nodig om de baking soda te activeren.
Het brood kan niet lang bewaard worden. De volgende dag is het geroosterd erg lekker.
Invriezen zodra het afgekoeld is gaat prima.
-------------------------------------------------------------------------------
Geen opmerkingen:
Een reactie posten